Ли Къцян: Ако Европа бъде отслабена, това ще бъде лоша новина за Китай

Китайският премиер отбеляза и потенциала в бизнес отношенията между Пекин и София

Ли Къцян, премиер на Китай, говори по време на пресконференция след двустранна среща на високо равнище в Токио, Япония - 9 май 2018. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Ли Къцян, премиер на Китай, говори по време на пресконференция след двустранна среща на високо равнище в Токио, Япония - 9 май 2018. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Бихме искали да видим отворен и проспериращ Европейски съюз (ЕС) и допълнителна интеграция в Европа. Това заяви китайският премиер Ли Къцян при откриването на бизнес форума в рамките на инициативата „16+1“ в София.

В откриващите си слова китайският лидер наблегна на важността, която Пекин отдава на ЕС, и посочи, че ако Европа бъде отслабена, то това ще бъде лоша новина за Китай, предаде Investor.bg.

Къцян също така допълни, че Старият континент е важен за мира и развитието в глобален план. По думите му силните позиции на съюза ще стимулират другите световни сили да търсят по-сериозна синергия и ще се насърчава демокрацията в международните отношения, както и по-свободна търговия и икономика.

Върху ползите за Европа от подобни формати като „16+1“ наблегна и българският премиер Бойко Борисов.

По думите му форумът цели укрепването на Европа и той не води до разделяне,  а дава още повече възможности за страните, които са по-назад и по-късно са се присъединили към съюза, по-бързо да наваксат изоставането и да се финансират и завършат проекти на свързаност, по които няма пари от кохезионната политика или не представляват интерес за ЕС към момента.

С тези си послания трябва да успокоим всички в Европа, които считат, че тези срещи не са полезни за Европа, посочи премиерът.

Той засегна и темата за Западните Балкани, като заяви, че те не може да се разглеждат самостоятелно и когато става въпрос за инфраструктурни проекти в Румъния, Хърватия, България, Гърция, то това засяга и тях.

Без да споменава започналата търговска война между Китай и САЩ китайският премиер Ли Къцян заяви от София, че неговата страна има намерение да продължава да намалява митата си за внос, подпомагайки възможностите за растеж.

Той също така посочи, че страната му се радва на стабилен икономически ръст и са налице гаранции за неговото продължаване. Той отново посочи позицията на Пекин, че страната е насочена към реформи и отваряне на пазара, което е от съществено значение за китайската икономика и чуждестранните инвестиции.

Китайският премиер също така отбеляза и, по думите му, огромния потенциал в бизнес отношенията между Пекин и София. Ли заяви, че само за първите пет месеца на годината търговията между двете страни е нараснала с 24,5%.

Още икономически и политически новини може да прочетете в Investor.bg. 

Последни новини
Още от Новини