Русия въвежда мита на някои стоки, внасяни от САЩ

Мярката е в отговор на американските налози върху вноса на стомана и алуминий

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Русия въведе допълнителни мита в размер на между 25% и 40% върху вносни стоки от САЩ. Мярката на Кремъл е в отговор на американските налози върху вноса на стомана и алуминий, съобщиха от руското икономическо министерство, цитирани от ТАСС.

Руските търговски бариери обхващат вноса в страната на американска строителна техника, нефтено и газово оборудване, оптични влакна, оборудване за обработка на метал и други.

„Компесаторните мерки се прилагат под формата на допълнителни по-високи ставки на вносните мита в размер на от 25% до 40% от стойността на внасяните стоки. С тях ще бъдат облагани някои стоки от САЩ, чиито аналози се произвеждат в Русия“, заяви руският министър на икономиката Максим Орешкин.

Русия може след срок от три години да въведе нови допълнителни мита върху вноса на американски стоки, тъй като текущите налози не покриват напълно вредите върху руския износ от действията на американските власти.

По думите на Орешкин вредата от търговските ограничения на САЩ се оценява на 537,6 млн. долара. Това е размерът на допълнителните налози, които руските доставчици трябва да платят на американските власти. С руските търговски бариери обаче част от тези загуби – 87,6 млн. долара, могат да бъдат компенсирани, допълни той.

Останалата част от компесаторните мерки Русия може да приложи или след три години от влизането в сила на американските мита – т. е. след 21 март 2021 г., или след евентуално решение на Световната търговска организация (СТО), че американските мерки не съответстват с правилата на организацията, посочват още от икономическото министерство.

Начините, по които Русия ще защити интересите си, вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини