Jaguar изнася производство от Великобритания при твърд Brexit

Ако Brexit се изпълни според настоящите планове на правителството, то Jaguar ще плаща 1.2 милиарда лири годишно само от мита

Jaguar Land Rover - лого. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Jaguar Land Rover - лого. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-големият британски автомобилен производител заплаши да напусне страната, ако Brexit се състои според плановете на правителството в Лондон. Актуалният "твърд" вариант на скъсване с ЕС ще струва по 1.2 милиарда лири всяка година само от мита, коментира Ралф Шпет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover. 

Опасенията на JLR и останалите автомобилни производители на Острова са, че кабинетът на Тереза Мей води преговорите към излизане от европейския митнически съюз. Това би принудило британските компании да търгуват по спогодбите на Световната търговска организация. Не желаем да заплашваме никого, само да направим напълно ясни последствията от такова развитие, предупреди Шпет. Германският мениджър, работил преди за BMW и Ford, изведе Jaguar Land Rover до няколко поредни години на рекордни продажби и печалби. 

Сърцето и душата на компанията са във Великобритания, но ако преместването е единственият шанс тя да оцелее, то ще се случи, заяви Шпет. В момента JLR дава работа на 40 000 души пряко и на близо 300 000 косвено на Острова, и изнася продукция на стойност над 20 млрд. евро годишно. 

Вижте какви са бъдещите планове на компанията на Automedia.bg.

Последни новини
Още от Новини