Компаниите-пощенски кутии негативно влияят на транспортния бранш в България

Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи, В развитие, 05.07.2018

Проблемът с компаниите-пощенски кутии е значителен и България е част от него. Всяка една такава компания, регистрирана в страната, увеличава разходите на тези, които реално извършват транспортна дейност. Това каза Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Има наличие на огромна разлика между регистрираните автомобили в страната и тези, които реално осъществяват дейност, посочи Рашков. Много голяма част от регистрираните автомобили в България са изпълнявали курсове само в чужбина, те реално изобщо не са стъпвали на българска територия през съзнателното си експлоатиране. Те обаче се облагат и плащат пътен данък в България, каза още гостът.

При всички положения администрацията в България може да се справи с този проблем, коментира той.

Има нужда от качествено дискутиране на проблема, ясни мерки за борба с него и чак тогава идва ролята на държавата, която да извърши контрол. Не е нужно забрана за компании да работят в страната или да се регистрират. Важно е да има следене дали има реален бизнес.

Рашков коментира и пакета „Мобилност“ на френския президент Макрон.

Липсата на качествен анализ за разходите и евентуалните ползи при направени промени доведоха до решението на ЕП за рестарт и ново разглеждане на пакета. Вероятно това преразглеждане ще отнеме доста време и няма да бъде приключено от настоящия европарламент.

Според него преразглеждането на пакета ще отнеме около година. Това води до несигурност в бранша. Вероятно договорите ще се сключват за значително по-кратък период, преди да се изясни какви точно ще бъдат промените в сектора, посочи Рашков.

Предстои ново затруднение за бизнеса. Планирането се накъсва в следствие на чакане, което ще доведе и до покачване на разходите. Осъществяването на възможно най-дългосрочно планиране в тази една година е важно, така че да не се товари индустрията.

Гостът посочи още, че са необходими усилия за създаването на пакет, който да е в помощ на бранша.

Трябва да се положат правилни усилия за точния пакет, който да регулира бранша, така че икономиката да се развива.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от Новини