Има силна вероятност ЕЦБ да увеличи лихвата преди декември 2019

Коментар на Торстен Слок, главен международен икономист в Deutsche Bank

Марио Драги, гуверньор на Европейската централна банка, вляво, и Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, вдясно, по време на пролетните заседания на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, Вашингтон, 20 април 2018. Photographer Марио Драги, гуверньор на Европейската централна банка, вляво, и Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, вдясно, по време на пролетните заседания на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, Вашингтон, 20 април 2018. Photographer

Някои централни банкери от ЕЦБ са неспокойни, че инвеститорите не включват в оценките си увеличение на лихвата преди декември 2019, съобщават запознати с темата лица, предава Bloomberg. Възможен е ход през септември и октомври догодина, коментират източниците. Торстен Слок, главен международен икономист в Deutsche Bank, коментира прогнозите си в предаването "Bloomberg Daybreak: Asia".

Слок определя съобщенията за вече 80% вероятност ЕЦБ да увеличи лихвите по-рано като нещо "необичайно".

Конкретно в съответствие с всичко случващо се в Италия и с италианския бюджет, който ще се оформи през септември, все още съществува доста несигурност най-общо казано.

Все още ситуацията е чувствителна донякъде за европейския ръст, тъй като видяхме оттегляне на растежа. Тоест, заключението и убеждението „искаме да видим по-високи лихви“ е малко изненадващо в подобен вид среда, посочи той.

Слок смята, че европейските централни банкери "нямат търпение" да приключат политиката на парични облекчения. Често казано обаче никой не знае какви ще са икономическите данни през първата половина на 2019, коментира той. Имаме силни очаквания, възстановяването на САЩ е все още силно и това на Европа е все още на прав път, каза Слок. По тази причина от Deutsche Bank очакват увеличение на лихвите в средата на 2019. 

В края на краищата ситуацията и пазарите стават все по-чувствителни за новопоявяващите се данни. 

Торстен Слок, както и проучване на Bloomberg, очаква ръст от 2,8% на средното почасово възнаграждение извън земеделието в САЩ, данните за които ще излязат в петък.

Целия коментар на икономиста чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини