Български учени вдъхновяват с 3D принтиране на човешки тъкани

Спас Керимов, Printivo, Бизнес среща, 05.07.2018

Индустрията на биопринтирането все още в своето начало. Тепърва започва да се издига по кривата, където да добива много популярност и инвестиции. Все още не се е матуризирала като индустрия, за да се разберат основните ѝ проблеми и преимущества. Това коментира Спас Керимов, Printivo, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Printivo е български стартъп, който се занимава с принтирането на 3D човешки тъкани, като в момента компанията разполага с биопринтер и биомастило, които не комерсиализират.

„Доста мислихме в този аспект и мислехме да изградим подобен бизнес модел, но идеята ни се промени и в момента отделяме цялото си време и внимание върху това, да създадем и принтираме човешка костна тъкан. Това в момента е фокусът ни, който, надяваме се, ще се превърне в успешен продукт, който да реализираме“.

Керимов поясни, че към момента, за да бъде една тъкан годна и използваема, трябва да успява да преживее 30 дни в изкуствени лабораторни условия. Досега те са успявали да поддържат подобни конструкти живи до 7 дни, а сега им предстои да увеличат този период и в момента са се съсредоточили и върху това.

„Тези тъкани имат огромно приложение в много индустрии. Всички индустрии, занимаващи се с биомедицински изследвания, имат нужда от подобен тип тъкани. Също така и всички клиники, които се занимават с рекунстроктивна хирургия. Всеки, който се занимава с живи структури, пациенти, лекарства, козметика, перилни препарати и всичко, което се докосва до човека, има нужда от подобни тъкани“.

Експертът разказа още, че е много трудно да се намери екип, който да бъде вдъхновен и да споделя идеята и вижданията им. След няколко неуспешни опита за сформиране на такъв екип, сега той е поливалентен. Състои се от биотехнолози, инженери, студенти по медицина, химици, дентални медици, лекари. Керимов сподели, че биопринтирането е пресечна точка на много процеси и е доста сложно да бъде разбрано само от един тип специалисти.

„В България е трудно да привлечеш някой, който да прави просто наука и да се чувства удовлетворен от това. Според мен, младите учени в България не успяват да се вдъхновят достатъчно от средата тук.Те трябва да виждат хора, от които да се вдъхновят. Вярвам, че учените в България има какво да дадат на младите, но със сигурност трябва много да се потрудят“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Новини