Върви ли Европа към единна политика?

Борислав Петранов, анализатор, В развитие, 04.07.2018

На 30 юни България предаде символично европредседателството на Австрия, като тържеството премина под мотото „Здравей Европа“. Австрия може би е най-социалната държава от страните-членки на ЕС. Към този момент правителството, което е на власт, се опитва да редуцира някой от социалните придобивки на народa на Австрия. Това води до съответните демонстрации. Това коментира Борислав Петранов, анализатор, във видео разговор за предаването „В развитие“ с водещ Сетозар Димитров. 

„Дали ще успее Европа да навакса в това отношение? Според мен все повече се заговаря за единна политика на ЕС. Може би се върви към обединяване на всички закони. Приравняване на всички закони на страните-членки на ЕС. Би могло да се постигне една по-голяма икономическа и социална стабилност в  ЕС“.

Анализаторът очерта едни от приоритетите, които си постави канцлерът Себастиян Курц, приемайки европредседателството в Австрия. Той отбеляза, че това приемане се случва в разгара на скандала, свързан с емигрантската политика.

„В тази връзка Курц сподели, че в последното тримесечие на 2018 г. се предвижда среща на върха ЕС – Африка. Един от другите приоритети на Австрия е и предизвикателството в международен план. Това е напрежението между ЕС и Русия. Канцлерът Курц каза, че и ситуацията в САЩ е непредвидима, а също така през тези шест месеца пред ЕС стои и предизвикателството, което е свързано с Брекзит, когато за първи път страна-членка ще напусне по собствено желание ЕС“.

Той сподели своето мнение, че преди да бъдат приети страните от Западни Балкани в Европейския съюз, ще се анализира икономическото му състояние. Петранов поясни, че критериите за присъединяване към ЕС стават все по-тежки за страните, които искат да кандидатстват.

„Според мен разширяването от 2007 – 2008 г. ги доведе до един анализ на ситуацията. До колко присъединяването на една страна е само политически факт и до колко трябва да бъде политически издържан. Този диалог тепърва предстои“.

Какво още каза анализаторът за австрийското председателство, предизвикателствата към него и стабилността на германското правителство, вижте във видео материала.

Последни новини
Още от Новини