Центрове за върхови постижения свързват наука, образование и бизнес

Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 04.07.2018

България изгражда центрове за върхови постижения, като основната им цел е развитие на научноизследователска инфраструктура в сфери като иновации, туризъм, медии, култура и изкуственият интелект. Проектът се финансира по европейски програми и възлага големи надежди за сближаването между образованието и бизнесът. Това показа в репортажът си Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие".  

„Центърът за върхови постижения е уникален за България, подобно нещо в нашата история до момента не се с случвало“, коментира проф.Оля Харизанова, СУ "Климент Охридски". Тя поясни, че чрез подобно финансиране по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" се дава шанс за изграждане на нова научна и изследователска инфраструктура, която да създаде условия за модерна наука. Дава се шанс да се свърже тази наука, която за много хора е абстрактна, с практиката и да намери своето място за икономически растеж и подобряване качеството на живот в нашата страна. И не на последно място да свърже наука, образование и бизнес.

Веселин Тодоров, управител на издателство "Сиела", сподели, че рутинните, традиционни сфери на действие ще носят все по-малко печалби и ако един бизнес иска да просперира, той трябва да залага на науката и научно-приложните дейности.

„Надяваме се в резултат на него новите научни кадри и новообучените специалисти да могат да дойдат в бизнеса или поне една част от тях. Ние и до сега сме били много доволни от качеството на кадрите, които СУ създава, но се надяваме да бъде още по-добро, така че направо да влизат в реалният бизнес, а и да носят и нови предложения, възможности, идеи“.

Повече очаквайте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини