Какви са рисковете и възможностите пред развиващите се пазари?

Кристофър Шийлс, управляващ анализатор в Informa Global Markets, В развитие, 04.07.2017

В момента анализаторите категоризират страните, които са подложени в краткосрочен план на силният долар и търговските въпроси, с по-ниски фундаменти, както и други страни, които все още предлагат добра стойност със силни фундаменти и по-силен глобален икономически ръст. За момента регионът на Централна и източна Европа е по-малко изложен на силния долар. Това коментира Кристофър Шийлс, управляващ анализатор в Informa Global Markets, от студиото на Bloomberg Лондон за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Развиващите се пазари показаха значителна разнородност до сега, в условията на натиск от по-силният долар, увеличенията на лихвите от ФЕД, както и търговските споразумения, като това определено може да се нарече перфектната буря за развиващите се пазари, коментира още анализаторът и допълни, че това е предизвикало разпродажба на активите на развиващите се пазари.

„Трябва да разглеждаме специфичните страни, като страни с по-ниски и по-слаби фундаменти и вътрешни събития. Например Аржентина, Бразилия и Турция - там има вътрешни причини, защото те бяха най-силно засегнати от разпродажбата, но не може да отречем, че имаше всеобхватна разпродажба на развиващите се пазари“.

Шийл коментира още, че е факт, че Китайската ценрална банка е по-склонна да остави юанът да отслабне и поясни, че в началото на годината тя е била на най-високото си ниво от 2015 г. и има място за поевтиняването и. 

„Предвид търговските заплахи, които се материализираха от страна на САЩ, по-слабият юан помага да се облекчи влиянието, но като цяло всички пазари са повлияни от по-силния долар и търговските спорове. Специално Китай трябва да се съсредоточи върху износът. Ако икономиката в Китай се забави, това може да има влияние върху глобалните и развиващите се пазари. Това е и причината анализаторите да следят отблизо случващото се там“.

Повече по темата очаквайте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини