БФБ - какво се случва и къде да гледат инвеститорите?

Мартин Димитров, директор Корпоративни финанси, ПФБК, В развитие, 03.07.2018

В момента борсата е в навлизането на обичайния период на затишие през лятото. Все пак са останали достатъчно инвеститори, които са насочили поглед към пазара, защото продължават събитията с набиране на капитал. Тази седмица започва търговията с правата на Фонд за недвижими имоти в България, като предстои увеличение на капитала в размер на 40 млн. лева, а средствата ще бъдат инвестирани в техният нов проект със закупуването на права за строителство в Sofia Tech Park. Това коментира Мартин Димитров, директор Корпоративни финанси, ПФБК, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Мислим, че графикът е добре преценен. Освен това периодът за заплащане на инвестицията е достатъчно дълъг, за да може инвеститорите да нагласят своите програми, спрямо графика на предлагането. Самото заплащане е от период на почти един месец, след стартиране на търговията".

Димитров коментира още, че ефектът ETF в момента няма влияние. Тази година не е постигнато голямо записване във Франкфурт, но се надяват, че с появата на по-големи компании, като „Градус“ и раздвижването на пазара, с появата на нови участници, може да се върне интересът като цяло през ETF, но и на борсата. Той сподели още, че се надява предлагането на „Градус“ да покаже и на самите потенциални компании, които биха се листнали, че борсата може да бъде използвана и като средство за набиране на пари за инвестиции и проекти, които имат.

Според Димитров сега е периодът, в който е добре инвеститорите да гледат инвестиционните стоки, защото цикълът на инвестициите в Европа към този момент върви нагоре. Другото, което трябва да гледат, са инвестиции в компании, които са пряко свързани с потреблението.

"Защото заплатите растат нагоре, кредитирането расте нагоре, банките все още са под влиянието на ниските лихви, но с оглед намаляването на ликвидността от ЕЦБ, спирането на програмата за изкупуване до края на годината, съответно евентуални повишения към края на следващата година на лихвата, банките ще стават все по-интересни, защото те се представят все по-добре, когато лихвите вървят нагоре".

Повече по темата очаквайте във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от Новини