Защо служители на Microsoft все по-често стават служители в Amazon?

За период от две години 30 ръководители напускат Microsoft, за да работят за Amazon

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Какво е общото между имената на Дейв Трийдуъл, Марк Уитън и Дирк Дидаскалоу? Всички те са бивши служители на Microsoft, а от 2016 г. стават заместник-председатели в Amazon, пише Investor.bg, позовавайки се на Business Insider.

Microsoft има 40-годишна репутация в изпускането на добри служители. Въпреки че технологични гиганти като Apple, eBay и Google привличат част от талантите на Microsoft, Amazon успява да привлече значително по-голям брой. 

От 2015 до 2017 г. 30 ръководители (директори и по-висшестоящи мениджъри) напуснаха Microsoft, за да работят за Amazon, предаде CNBC, позовавайки се на данни от стартъпа за събиране на данни Paysa. В Google са отишли само петима служители от Microsoft.

CNBC отбелява няколко фактора, които може да са допринесли за голямата бройка на отишлите при Amazon. За външните хора ситуацията може да е съвсем проста - гигантът в електронната търговия е набрал инерция: цената на акциите му се увеличи повече от два пъти за две години, а фирмата изглежда има дял в почти всяка индустрия.

От гледна точка на служителите на Microsoft, локацията на Amazon най-вероятно е голямо предимство за всеки, който търси промяна, тъй като техните офиси са на 30 минути път с кола, западно от централата на Microsoft. Базата от служители на Amazon се разраства бързо, както и цената на акциите ѝ, така че възможностите за преминаване към нова компания, с офис с удобно местоположение, са добри.

Двете компании са започнали да се конкурират в сходни области (умни асистенти и изчислителни облаци), което предполага, че Amazon просто изглежда по-привлекателна за някои.

„Amazon се възприема като по-вълнуваща – иноваторът, който трансформира всеки пазар,“ коментира Майкъл Юсийм, професор по мениджмънт в Wharton School of Business. По думите му по-голяма част от завършилите му MBA студенти предпочитат Amazon спрямо броя им преди няколко години.

Успехът на Amazon ѝ позволява да привлича служители с бонуси. Новите служители на Amazon е по-вероятно да получават бонуси от служителите в повечето технологични компании, включително Microsoft.

 

Последни новини
Още от Новини