Как да се подготви бизнесът за квантовите компютри?

Според експерти повечето компании ще предпочетат да използват QCaaS абонаментни оферти

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Преминете на квантово-безопасно криптиране. Тъй като квантовите компютри могат да обработят безпрецедентно огромни количества от цифри за нула време, опасенията, че не е далеч времето в което квантовите компютри ще разбият без проблем, който и да е метод на криптиране от днес използваните. Според специалисти от Софтуерния университет, едва ли ще станем свидетели на такова разбиване в следващите пет години. Все пак, ако искате да защитите данните на компанията си поне за десетилетие напред, е добре да започнете миграция към решения като решетъчната криптография.

Quantum Computing as a Service (QCaaS) срещу инвестиране в квантови компютри. Имайки в предвид колко бързо се изменят квантовите технологии, повечето експерти считат, че повечето компании ще предпочетат да използват QCaaS абонаментни оферти. Инвестирането в собствени квантови компютри може да погълне много по-голям финансов ресурс (хардуер, ескперти и специалисти, необходими за изграждането и поддръжката), и в същото време да има много по-малък ефект (с оглед на непрестанното развитие на технологията).

Преценете, дали имате проблеми, които не можете да решите чрез класически компютри. Когато се опитвате да прецените, дали квантовите компютри са подходящи за вашата организация, най-напред попитайте експертите си, които се занимават с обработката и поддръжката на базите данни, дали срещат проблеми, които не могат да решат с класическите компютри. Ако отговорът е положителен, е добре да помислите за квантова алтернатива.

Започнете да образовате и себе си, и екипа си още днес. Към настоящия момент над 1500 училища по света предлагат курсове по квантови технологии, като част от своята програма. Освен това безплатните онлайн туториали също се увеличават драстично. От вас се изисква само желание и стремеж към развитие. Не си правете илюзии, че ще можете да се справите с квантовите компютри, без да сте наясно с материята.

Бъдете търпеливи! Едва ли в следващите пет години ще станем свидетели на рязко и масово навлизане на квантовите компютри в нашето ежедневие. Въпреки това е висока вероятността да започнат да се появяват приложения, които да демонстрират на практика мощта на квантовите компютри, чрез решаване на реални бизнес проблеми.

Подхождайте с внимание. „Има толкова различни техники, що се касае до квантовите компютри. Например към момента няма стандарт по отношение на процесорите.“ – споделя Матю Брийс (вицепрезидент на изследователския отдел към „Data Center & Cloud Infrastructure group в Gartner for Technical Professionals (GTP)“). 

Автор: Георги Кацаров

 

 

Последни новини
Още от Новини