Защо един канадски предприемач основа стартъп в България?

Джеси Мур, главен изпълнителен директор на Sigmai, „UpDate”, 01.07.2018

Sigmai е базиран у нас стартъп за машинно самообучение и изкуствен интелект, който се фокусира върху извличането на съдържание от текст. В момента компанията работи върху едно основно приложение, което е за извличане на бизнес информация от медиите. Това коментира Джеси Мур, главен изпълнителен директор на Sigmai, в интервю за предаването „UpDate” с водещ Елена Кирилова. Мур, който е канадец, женен за българка, решава да позиционира новооснованата си компания в България и в репортажа на UpDate обяснява по-подробно защо... 

„В момента работим с няколко партньора по тестови и пилотни версии“, сподели Мур, но поясни, че не може да разкрие конкретните компании. Въпреки това разказа, че с тях работят по разработването на продукти за пазара или за реалното увеличение на дистрибуцията им. „Вместо да мислим краткосрочно и да се опитваме да продадем на един или двама клиенти, искаме да имаме партньор, който да разрасне бизнеса в средносрочен или дългосрочен план, така че да увеличим стойността, която получаваме“.

Бизнес моделът им е свързан с това, че са изградили технологична платформа и я използват, за да правят продукти там, където открият ниша или възможност на пазара. Голяма част от него е свързан с извличане на информация от новини, така че се опитват да използват това възможно най-много и да се приспособяват, разказа още изпълнителният директор.

„Newsful е единственият ни продукт на пазара в момента и покрива 3500 публично търгувани американски компании. Класифицирали сме 300 млн. статии, 100 млн. бизнес събития и сме изградили това в платформа, в която хората да разбират по какъв начин медиите влияят на цената на акциите и как реагират на тяхната цена през последните 5-6 години“.

Мур сподели още, че компанията търси инженери и експерти в сферата на данните. По думите му те винаги се опитват да намерят добри хора и ще се опитат да се разраснат през следващата година или две.

„Разглеждаме опциите да намерим капитал през следващите два до шест месеца за компанията“.

Цялото интервю вижте във видео материала.

Последни новини
Още от Новини