Мащабни избори в Мексико на фона на многолюдни протести в САЩ

Днес в Мексико се провеждат президентски, парламентарни и местни избори.

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

В Съединените щати се проведоха многолюдни протести срещу имиграционната политика на президента Доналд Тръмп с искане за връщане на децата, разделени от семействата им на границата между САЩ и Мексико след засилването на мерките за борба с незаконната миграция. 
 
Президентът Тръмп отмени на 20 юни разделянето на семейства, но много от децата все още не са върнати на родителите им. Федерален съдия от Сан Диего даде на властите 30 дни за събирането на семействата и две седмици, когато децата са под 5-годишни, пише БНР. 

Протестите се случват на фона на насрочените за днес едни от най-мащабни избори в Мексико. Освен за президент, в страната ще се гласува и за представители в двете камари на парламента, губернатори и местни управи. Като фаворит за президентския пост проучванията сочат Андрес Мануел Лопес Обрадор. 

След неуспех в две предишни президентски надпревари 64-годишният Лопес Обрадор, бивш кмет на мексиканската столица сега е абсолютен фаворит. Социолозите обясняват неговата популярност със засилващия се гняв на мексиканците от неспособността на традиционните партии да се справят с рекордното насилие и корупцията:

"Да приключим с корупцията – този тумор, който разрушава страната ни".

Битката за второто място е оспорвана. Някои проучвания дават превес на кандидата на управляващата партия Хосе Антонио Меаде, но повечето поставят на второ място 39-годишният Рикардо Анайе от Коалиция за Мексико.

Президентът Енрике Пеня Нието подчерта, че над 89 милиона души имат право на глас:

"Да отидем всички да гласуваме с гордост, радост и увереност в бъдещето си".

Според анализатори има желание за промяна на всяка цена, защото недоволството от настоящето надделява над страха от неизвестното.

Последни новини
Още от Новини