Takeaway.com има големи планове за бизнеса в България

Итсе Грун, основател и главен изпълнителен директор на Takeaway.com, UpDate, 29.03.2018

Преди няколко месеца Takeaway.com придоби българската компания BGmenu. В края на месец март завърши транзакцията и сега компанията се интегрира в Takeaway.com, променя се интернет страницата, приложението и бекхенд операциите, като предстои и инвестирането на милиони евро. Това коментира Итсе Грун, основател и главен изпълнителен директор на Takeaway.com, в предаването „UpDate” с водещ Бойчо Попов.

Основателят сподели, че опитът им в Полша е изключително положителен, защото хората там поръчват много повече отколкото в Холандия. Единствената разлика била, че имали много по-голямо разпространение в Холандия.

„Там например на годишна база 25 % от населението поръчва храна от нас. В Полша говорим за 5 %, но когато купихме компанията през 2014 г. едва един процент поръчваха от нея. Това е много интересно, защото разпространението на тези продукти в България е същото, каквото беше в Полша през 2014 г. Вярваме, че може да постигнем същите резултати и в България, каквито постигнахме в Полша. Имаме големи планове за бизнеса в България“.

Много е трудно за една компания да се превърне в най-голямата такава за дадена страна, сподели още Грун. Takeaway.com успява да го постигне в Холандия, Белгия, Австрия, Германия и Полша, но не и във Франция и Великобритания.

„Това е много емоционално решение за един основател, но е в интерес на компанията да спреш да работиш в една страна. В България BGmenu безспорно е най-голямата компания, но не трябва да забравяме, че разпространението и е едва 1 %. Повечето хора все още поръчват храна по телефона и това беше така във всички останали страни. Нашата цел не е конкуренцията, а всички хора, които използват телефони“.

Грун сподели още, че инвестициите им в Полша за момента възлизат на десетки милиони евро и със сигурност ще инвестират милиони евро на пазарите в България и Румъния. Той поясни, че трябва да погледнем степенната на навлизане на пазара.

„За момента цифрата в Полша е 5 %, а трябва да я увеличим до 70 % от населението. В Западна Европа степента е по-висока от Източна, която по принцип леко изостава, но това е временно и ще се промени“.

Цялото интервю вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Новини