Hyundai не се е отказала от закупуването на Fiat Chrysler

Сделката ще се осъществи след оттеглянето на Серджио Маркионе, което е предвидено за догодина.

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Корейската група Hyundai Motor не се е отказала от закупуване на италиано-американския концерн Fiat Chrysler Automobiles, но засега е в изчаквателна позиция, съобщава изданието Asia Times, което разкрива подробности за евентуалната бъдеща сделка, пише Automedia.bg. 

Според информацията, главният изпълнителен директор на Hyundai Motor Group - Чонг Монг Ку, подготвя предложение към Fiat Chrysler Automobiles за покупка. Това обаче ще стане едва след оттеглянето на Серджио Маркионе като ръководител на концерна, което е предвидено за май догодина.

По данни на  Asia Times, планът за покупка на FCA е дело на ръководителя на компанията Elliott Management – Пол Сингер, който до момента е инвестирал около 1 млрд. долара в Hyundai Motor Group. Той ще бъде осъществен и заради очаквания спад на цената на акциите на концерна.

Друго изданието – Motor1, няколко факта правят сделката много вероятна. Първият е, че продажбите на FCA в Азия не вървят добре, докато Hyundai се справя отлично на тези пазари. Вторият е, че между САЩ и Южна Корея има доста изгодно търговско споразумение, докато отношенията между Щатите и ЕС вървят към мощна икономическа криза.

Някои от марките на FCA има сериозни проблеми и на американския пазар. През 2017 г. Chryser е продал в САЩ едва 188 500 автомобила, което е 3 пъти по-малко от 2005 г. Резултатът на Dodge е с 447 000 единици, което е два пъти по-малко от 2007 г. 

При Fiat нещата са още по-зле, като италианците са продали едва 26 500 нови коли в Европа за миналата година, което е с 50% пто-малко от 2015 г. В Китай положението също е много лошо – за 3 години резутатът на Fiat е спаднал 25 пъти – от 68 900 автомобила през 2015 до 2300 през 2017 г.

Единствената марка на FCA, която показва ръст през последните години е Jeep. Нейните продажби в Европа скачат 2 пъти, подобно е и положението в Щатите, където брандът е реализирал над 800 000 коли през 2017 г.

Последни новини
Още от Новини