Ангела Меркел е получила съгласие от членки на ЕС за връщане на мигранти

Германският канцлер има готовност да изпрати полицаи в България.

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел е получила съгласието на 14 членки на ЕС за бързо връщане на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, като в същото време изразила готовност за изпращане на полицаи в България да помагат за охрана на външните граници на съюза, пише БНР, позовавайки се на Дойче веле, цитирайки германската информационна агенция ДПА.

Меркел разказва за споразуменията в писмо от осем страници до партийните лидери на нейните два коалиционни партньора - Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия, посочва ДПА, която получила достъп до документа.

Посочените страни в писмото, съгласили се да приемат мигранти, са Унгария, Полша, Чехия, Белгия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Холандия, Португалия и Швеция.

В петък германското правителство съобщи, че е сключило сделка за връщане на мигранти, които в бъдеще достигнат границите на страната с Гърция и Испания, ако първата им регистрация е в тези две страни.

Кандидатите за убежище, идващи в Германия, които първо са били регистрирани в друга страна членка на ЕС, трябва да бъдат отведени в по-големи "центрове за събиране", където техните случаи ще бъдат разгледани, се казва още в документа.

Меркел пише още, че Германия е готова да изпрати служители на федералната полицая в България да помагат за укрепване на охрана на външните граници на Евросъюза. При договаряне на тази мярка с България това допълнително ще ограничи броят на хората, влизащи в страните от Шенгенското споразумение, добавя тя.

„Ние ще укрепим силите на (граничната агенция) ФРОНТЕКС, разположени в Гърция по границата с Македония и Албания“, се казва още в писмото. На Гърция и България трябва да бъде помогнато за укрепване на граничните им полиции, посочила Меркел, която планира прилагане на тези мерки в края на август. „Ние също така трябва да бъдем готови за подкрепа, ако е необходимо, на Словения и Хърватия, що се отнася до защита на границите“, отбелязала канцлерката.

Вътрешният министър на Меркел Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз даде на канцлерката срок до юли да вземе мерки за възпиране на мигрантите, идващи в Германия или в противен случай може да се стигне до разпадане на нейната управляваща коалиция.

В писмото Меркел информира лидерите на двете партии, коалиционни партньори на нейния Християндемократически съюз, за резултатите от срещата на върха на ЕС, на която бе договорено споразумение за миграцията между европейските лидери.

Последни новини
Още от Новини