Какво може да попречи на Македония и Албания за членството им в ЕС?

Доц. Стоян Бараков, анализатор, Бизнес старт, 29.06.2018

Преди няколко дни от българското европредседателсвто излязоха със съобщение, че за да се осъществи присъединяването на Албания и Македония в ЕС, първо двете държави трябва да решат някои свои проблеми. Македония трябва да отбележи напредък по приоритетите за реформа и борба с корупцията, а в Албания е нужно справяне с проблемите със съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност. Има голяма вероятност това да се окаже пречка за преговорите по присъединяване на двете държави към европейското семейство. Това коментира доц. Стоян Бараков, анализатор, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Това е много възможно, защото няма пълен консенсус сред държавите, членуващи в ЕС, относно европейското бъдеще на Македония и Албания. В последните дни от нашето председателство част от тях започнаха да поставят условия. Отначало тихомълком, а вече и по-ясно. Конкретна дата и за двете страни трудно може да се счита за гарантирана“.

Анализаторът поясни още, че досегашната практика е такава, че за да се присъедини една страна в ЕС, първо трябва да мине през НАТО. По думите му за Македония се е считало, че при следващата среща на Върха ще бъде поканена да кандидатства за НАТО, но сега се вижда, че и това не е сигурно.

„Не случайно се отдели особено внимание на Македония и Албания. Най-вече на Македония. Тук битката е между двама международни и световни играчи – Русия и САЩ. Стремежът на Русия да се върне на Балканите е напълно основан. Не така мислят обаче САЩ и част от европейските държави“.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини