Роботите съществуват, за да помагат на хората, а не да ги заменят

Детелина Смилкова,вицепрезидент на ВУЗФ и Ангелина Иванова, основател на „Heat Development Solutions“, Светът е бизнес, 29.06.2018

Очаква се до 2030 г. между 300 и 400 млн. души да изгубят работата си вследствие на роботизацията и автоматизацията. Човешките същества губим в съревнованието с машините в точност, производителност и бързина. Трябва да се научим да използваме тези роботи и да знаем, че те не са заплаха за хората и това, че ще вземат тяхната работа. Това коментираха Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ и Ангелина Иванова, основател на „Heat Development Solutions“, в предаването "Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

"Независимо от възрастта, всички живеем в едно високотехнологично общество и тези устройства са навсякъде около нас. Включително и в обучението, което е голямо предизвикателство. Обученията са важен фактор и все повече компании инвестират в обучението на своите служители", смята Иванова. "Скорошно глобално проучване посочва, че едно от основните предизвикателства пред обучението и развитието са недостатъчните бюджети, както и недостатъчното желание на много голяма част на мениджърите и служителите да се обучават".

„Нашата организация работи с иновативни методи за обучение, в основата на които фокусът не е да наливаме нови знания на хората, а по-скоро да направим тези знания, които вече имат, съзнателни. Да отключим това, което те притежават в себе си, за да реализират своя потенциал“, поясни Ангелина Иванова.

Според нея добрата новина е, че има човешки способности, които роботите все още не могат да заместят. "Все повече се говори за социалните умения, защото се втурваме да бъдем по-технологично ориентирани, но все повече ръководствата на компаниите осъзнават, че трябва да се работи в посока развиване на социални умения".

„В същността си ние трябва да оставим човешкото. Положителното от тази дигитализация е, че тя поражда нови работни позиции. Като пример мога да дам киберсигурността – на базата на тази област произлизат много нови длъжности“, добави вицепрезидентът на ВУЗФ. 

 

Последни новини
Още от Новини