Ръстът на икономиката на САЩ спада с 2% през първото тримесечие

Това е поредна корекция надолу, след като първоначалните сметки бяха за ръст от 2,3%

Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

Икономическият растеж на САЩ в началото на 2018 г. е бил по-бавен от досегашните изчисления, става ясно от съобщение на министерството на търговията, пише Investor.bg,  позовавайки се на Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал със сезонно и инфлационно коригиран годишен темп от 2% през първото тримесечие на 2018 г. Това представлява понижение от 0,2 процентни пункта в сравнение с второто четене на данните, което сочеше ръст от 2,2%. Това е поредна корекция надолу, след като първоначалните сметки бяха за ръст от 2,3%.

Очакванията на икономисти, допитани от Wall Street Journal, също бяха за разширяване от 2,2%.

В началото на годината потребителите са харчили по-малко за услуги, отколкото се смяташе на първо четене. Разходите за здравеопазване в неправителствения сектор, както и тези за финансови и застрахователни услуги, отчитат по-слабо представяне спрямо предварителните изчисления. Икономиката също така отчита и по-малко инвестиции в частното производство.

Данните представляват рязко забавяне на темпа и най-слабият резултат от една година, предаде Асошиейтед прес.

Икономистите обаче очакват значителен подем през второто тримесечие до солидните 4 на сто и дори повече.

Последните икономически данни, включително за потребителските разходи, изглеждат по-стабилни и очертават по-силен растеж през периода от април до юни.

За сравнение растежът през четвъртото тримесечие на 2017 година беше 2,9 на сто.

Според прогнозите на аналитичната фирма Macroeconomic Adviser растежът на БВП на годишна основа през второто тримесечие ще е в размер на 5,3%, докато според подразделението на Федералния резерв за Атланта стойностите ще са 4,5%.

Според икономисти ръстът ще остане силен през 2018 г., стимулиран от свръхниската безработица и устойчивото повишение на работните места и заплатите. В същото време промените в американското данъчно законодателство от 2017 г. може да окуражат разходите на бизнеса и потребителите.

Последни новини
Още от Новини