Кандидатурата ни за ERM II заслужава адмирации

проф. Христина Вучева, икономист и бивш финансов министър, В развитие, 28.06.2018

Представянето на нашата кандидатура за ERM II е от изключително голямо значение за икономическото ни бъдеще и стабилността на страната. По този начин ние даваме ясен знак, че и до сега изпълнявахме всичко за еврозоната, но вече изпълняваме и последният пети показател, като се присъединяваме към ERM II. „Това е много важна стъпка, която заслужава адмирации“. Това каза проф. Христина Вучева, икономист и бивш финансов министър, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Според професор Вучева ERM II е необходимото условие, за да се получи стабилност на валутния фонд. Тя поясни, че за да има стабилност, всички страни, които разбират и четат правилно договора си, веднага след като бъдат приети в ЕС, кандидатстват и за чакалните.

„Това е много важно и сега никой няма да може да каже, че не изпълняваме всичко. Ако погледнете разумно и точно ние преизпълняваме този критерии, защото имаме фиксиран курс към еврото от много отдавна“.

Тя поясни още, че след влизането в чакалнята следват още много изисквания, за да се стигне до еврозоната. По думите и след приемането ни там, може да се говори не само за петте Маастрихтски критерия, но и за политически критерии, както и за свързани със законодателството и много други, които са въведени след кризата през 2008 г. Професор Вучева сподели и своето мнение, че може би няма да станем членове на еврозоната през следващите 7 или 8 години.

„Ако има такова изпратено писмо, никой няма да поиска нищо друго, защото те си спазват правилата. След като вече сме в чакалнята ще дойдат и другите изисквания“.

Повече по темата вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Новини