Европа - най-страшното място за инвеститорите при търговска война

Европа е изправена пред риск да попадне под кръстосан огън при търговски конфликт САЩ-Китай

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Докато САЩ и Китай ги грози риск от търговска война, инвеститорите се тревожат, че Европа може да се превърне в основната жертва, пише Wall Street Journal в свой материал.

Световните фондови пазари отбелязаха спадове в последните сесии, докато инвеститорите се мъчат да разчетат противоречивите сигнали от високопоставени представители на администрацията на Тръмп за бъдещата търговска политика между двете най-големи икономики в света.

Много инвеститори вече започнаха да разпродават активите си в Европа, притеснени, че търговските спорове може да навредят на крехкото възстановяване на икономиката в региона със силна експозиция към международната търговия. В последните седмици инвеститорите оттеглиха милиарди долари от европейски акции и облигационни фондове.

Секторите със силен износ поеха удара, като книжата на автомобилните компании в региона поевтиняха с 11% в последния месец и сега се намират на 1% от мечи пазар. През същия период паневропейският индекс Stoxx Europe 600 отбеляза спад от 3,3%.

Европа е изложена на серия от преки и непреки разходи в областта на търговията, казват инвеститорите. САЩ вече наложиха мита върху европейската стомана и алуминий, а инвеститорите се опасяват, че същото може да се случи с автомобилите, които са ключов двигател на германския износ.

Дори Европа да успее да избегне преки мита, глобалните снабдителни вериги, на които разчитат компаниите ѝ за компоненти, могат да бъдат ударени, ако САЩ и Китай въведат взаимно налози за своите продукти.

Износът на стоки и услуги съставлява 27% от брутния вътрешен продукт на еврозоната спрямо 12% в САЩ и 21% в Китай, сочат данни на Европейската централна банка.

Ако Китай и САЩ наистина започнат търговска война, последиците за икономиката им ще бъдат усетени в Европа. Двете страни са най-големите пазари за износ на Стария континент.

„Европа е много чувствителна за търговията и световната икономика“, казва Томас Костерг, икономист в компанията Pictet Wealth Management. „Тя винаги попада под кръстосан огън“ и страда повече при удар върху растежа на световната икономика, допълва той.

Търговският дневен ред на САЩ, който първоначално беше ориентиран към Китай, вече прерасна в пряка конфронтация с Европа. След като администрацията на Тръмп наложи мита върху металите от Европа и страни от други региони, ЕС отвърна с налози върху много американски продукти като мотоциклетите Harley-Davidson и бърбъна.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Новини