Петролът се задържа над $70 за барел

Коментар на Анна Китанака, Bloomberg, за последните движения в цената на петрола и опасенията за недостиг

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Петролът задържа ръстовете си до над $70 за барел, след като САЩ настояха пред съюзниците да спрат вноса си на петрол от Иран в срок до ноември, докато данни показаха, че американските запаси са се понижили, предава Bloomberg. Анна Китанака, Bloomberg, коментира.

Световните петролни запаси вече са свити значително, посочи тя.

По думите ѝ миналата седмица ОПЕК решиха да увеличат добива, тъй като се опасяват от по-голям дефицит на петрол на пазара, след като запасите в световен план са се свили силно, а от страна на производителките са възможни още сътресения. 

Енергийният министър на САЩ каза, че договорената цифра на увеличение на добива от ОПЕК е по-ниска от нужната за предотвратяване увеличение на цените на петрола, коментира Китанака.

Съществуват опасения за наличността вследствие и на последните развития в Либия, където контролът върху всички нефтени пристанища на изток, съставящи около 800 000 барела добив на ден, ще бъде предаден на държавната „Национална петролна корпорация“. Ако добивът от източните нефтени пристанища излезе от пазара това би означавало допълнително свиване, освен сегашния намален с около 450 хил. барела на ден добив в резултат гражданската война в Либия, посочи още тя.

Целия коментар чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини