Кои са измервателите за последствия от търговската война

Коментар на Мишел Джамриско от Bloomberg

Яхти и лодки стоят закотвени на яхтено пристанище, а на заден фон се виждат бизнес и жилищни сгради, птичи поглед над Пусан, Южна Корея, 6 юни 2018. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Яхти и лодки стоят закотвени на яхтено пристанище, а на заден фон се виждат бизнес и жилищни сгради, птичи поглед над Пусан, Южна Корея, 6 юни 2018. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Световната икономика показва първи знаци за увреждане вследствие на ескалиращото напрежение между САЩ и основните им търговски партньори. Какво следят икономистите? Мишел Джамриско от Bloomberg отговаря.

В Европа се следи най-вече Германия, която е най-голямата европейска икономика и основен износител, като виждаме конкретно обрат в пазарния сантимент там, посочи тя. По целия свят показателите на пазарния сантимент са засегнати при увеличаване на търговското напрежение. Някои от същинските данни обаче, включително търговския барометър на DHL, както и данните на Fraport за въздушния трафик, за момента остават стабилни в Европа. По-голяма причина за опасения би била, ако тези показатели покажат спад, посочи тя.

В Азия Южна Корея съсредоточава голямо внимание от икономистите, като страната е наричана „малката птичка предвестник за глобална търговия“. По думите на Джамриско се наблюдава известно пазарно напрежение във връзка със стартирането на веригата на доставки на електроника, най-вече в показателите на сантимента. Данните за ръста на износа на Южна Корея и Сингапур имат съществено значение за анализаторите, тъй като двете са силно зависими от търговията икономики. "Миналата година износът бе изненадващо силен и летвата е вдигната доста високо относно темпа на годишна база. Със сигурност имаме резерви в очакванията си, но също има и опасения накъде може да са се насочили", посочи още журналистът.

По думите ѝ основните фундаменти в САЩ се представят много добре, като според бизнес и дори потребителските проучвания има голям оптимизъм за посоката на икономиката.

"Но същевременно инфлацията със сигурност представлява риск. Виждаме го при индекса на производствените цени, който през юни отбеляза връх от около 6,5 години насам", уточни тя. 

Целия коментар чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини