ЕС започва преговори с Македония и Албания през 2019

Подготвителната работа ще започне, обяви комисарят Йоханес Хан

Статуя в центъра на Скопие, Македония. 1 август 2017. Снимка: Bloombetg TV Bulgaria Статуя в центъра на Скопие, Македония. 1 август 2017. Снимка: Bloombetg TV Bulgaria

Лидерите на ЕС се договориха на 26 юни в Люксембург да започнат преговори за присъединяване на Македония и Албания през юни 2019, но решението е обвързано с условия, съобщи АФП, цитирайки българското председателство.

Македония трябва да приложи реформи в правосъдието, публичната администрация и да се бори с корупцията. Междувременно „Съветът отбелязва намеренията на Комисията да започне нужната подготвителна работа“.

 

 

Условията за Албания са също борба с корупцията, съдебна реформа, както и спазване на човешките права, увеличаване на конкурентноспособността и справяне със сивата икономика, либерализация на енергийния пазар, засилване на данъчната администрация, фискална консолидация, дигитализация, управление на отпадъците и др.

„Страните-членки посочиха пътя, който трябва да бъде изминат към отварянето на преговори за присъединяване“ на Македония и Албания през юни 2019.

 

„Съветът подчертава критичната нужда за Бивша югославска република Македония да продължи да постига конкретен напредък“ в борбата с корупцията и задълбочаване на реформите.

Започването на преговорите със Скопие ще бъде „предмет на подкрепата на Европейския съвет и следва да бъде последвано от първата Междуправителствена конференция в края на 2019 според постигнатия напредък“, се казва в съобщението на Съвета.

Сделката

Някои страни-членки изразиха опасения заради корупцията и спазването на законите в двете кандидатки за членство в ЕС, съобщава Дойче веле. Други настояха да бъдат приети в ЕС и шестте страни от Западните Балкани, за да се засили влиянието на общността в региона.

Министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот каза, че Македония и Албания са „постигнали забележителен напредък в правовата държава и независимостта на съдебната система“.

Освен Македония и Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия също се надяват да влязат в ЕС. Досега официални преговори са отворени само със Сърбия и Черна гора.

Македония и Албания получиха статут на страни-кандидатки през съответно 2005 и 2014.

Името на Македония

Даването на дата за започване на преговорите може да помогне на премиера Зоран Заев да завърши сделката с Гърция за смяна на името на страната на Република Северна Македония, с което да сложи край на десетилетните спорове между съседните страни, съобщава Bloomberg. Договорът срещна препятствие с ветото на президента Георге Иванов, което Заев ще се опита да преодолее чрез вот в парламента, преди да поиска подкрепа на референдум.

Определянето на дата за преговорите за присъединяване е изключително необичайно. Това бе цената за пречупване на съпротивата на Холандия и Франция, които обявиха, че Македония и Албания не са готови за членство.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини