Миграцията поставя под въпрос целостта на ЕС

Това заяви италианският външен министър Енцо Моаверо-Миланези

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Разногласията между страните от ЕС по въпроса за миграцията заплашват съюза с разединение и затваряне на границите, заяви в интервю, публикувано в днешния брой на в. "Месаджеро" италианският външен министър Енцо Моаверо-Миланези, пише Investor.bg.

"ЕС се е превърнал в архипелаг от множество острови. Значително е намаляла способността за постигане на компромисни решение и за истинско сътрудничество. Има висок риск от разединение. Сегашните разногласия, сложността да се стигне до решение и да се работи заедно сега предизвикват разяждащ ефект, който е много по-силен от финансовата криза на съюза от 2012 г.", посочва Моаверо-Миланези.

Италианският външен министър отбелязва, че много европейски страни де факто вече затварят границите.

"Ако всички започнат да затварят границите си, свободата на Шенгенската зона ще бъде ограничена, което крайно негативно ще се отрази на тези, които пътешестват, работят, учат и в крайна сметка ще пострада и общия пазар", смята Моаверо-Миланези.

По думите на италианския първи дипломат намирането на решение е сложно, но възможно. Той повтори позицията на Италия, която иска отмяна на Дъблинския регламент, според който държавите от ЕС, където мигрантите са пристигнали първоначално, следва да разглеждат молбите им за убежище.

Освен това Рим предлага създаване на центрове за приемане на мигранти в страните, от които са тръгнали и в транзитните държави /в Африка/, където да се прави оценка на статуса на търсещите убежище в Европа. Министърът напомня, че 93 процента от пристигащите в Италия са икономически имигранти и не попадат под статуса на бежанци.

Коментирайки предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на "европейски центрове от затворен тип" за мигранти, Моаверо-Миланези отбелязва, че за "такива лагери" може да се говори, само ако те бъдат разпределени по цяла Европа, а не са концентрирани в Италия, която само благодарение на географското си положение е станала първата страна на пристигане на основната маса мигранти.

Последни новини
Още от Новини