Лидерите на ЕС се събират на извънредна среща в Брюксел

Те ще обсъждат мигрантската криза

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер свика в неделя в Брюксел среща на 16 държавни и правителствени ръководители от ЕС, които ще се запознаят с предложения за решения по въпроса за миграцията, съобщи Investor.bg. Целта на срещата е участниците да се обединят около виждането за общи действия в навечерието на Европейския съвет в края на следващата седмица.

Не се предвижда днес да бъде утвърден заключителен документ, но ЕК представи предварително няколко идеи - обособяване и поддържане на лагери за мигранти извън ЕС, подкрепа за държавите по външните граници на Общността да връщат незаконните мигранти, създаване на европейска гранична полиция.

Предлага се също мигрантите, достигнали ЕС, да бъдат въдворявани в центрове, където да изчакват решенията по молбите им за закрила, за да се избегне възможността те да предприемат самоволни пътувания. Те ще бъдат длъжни да не напускат страната, в която са пристигнали, а ако не се подчинят, ще бъдат санкционирани.

Германия, по чието настояване бе свикана срещата, е в политическа криза заради подхода към мигрантите. Коалиционни партньори на канцлера Ангела Меркел настояват мигрантите, пристигнали в Германия, но регистрирани преди това в друга държава от ЕС, да бъдат връщани там, където данните им са били взети. Съществува предложение държавите от ЕС, които следва по този начин да приемат обратно мигранти, да получават за това средства.

Друго предложение предвижда прилагането на двустранни споразумения по този въпрос между отделните страни в ЕС, вместо единен европейски подход. Франция е на мнение, че държавите, отказали да взимат мигранти, трябва да бъдат глобявани.

Процесът на договаряне на единен подход продължава вече пет поредни шестмесечни председателства на Съвета на ЕС. В рамките на българското председателство бяха изложени идеи за установяването на механизъм в случаи на миграционни кризи, който да се задейства автоматично и да отчита възможностите на отделните страни от ЕС да посрещат мигранти.

С тези нови правила би следвало да се променят досегашните изисквания мигрантите да подлежат на връщане в страната, през която са навлезли в ЕС. Предвижда се да отпаднат възможностите мигрантите да си избират къде да поискат убежище, както и да се движат свободно из Европа в очакване на решение по внесените молби за закрила.

В навечерието на днешната среща еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че целият европейски проект е под заплаха, а не само Шенген. По неговите думи действащите правила за миграцията "са мъртви".

Последни новини
Още от Новини