Какво знаят авиопревозвачите за пасажерите?

Повече информация за пасажерите може да подсигури по-добра услуга, но превозвачите знаят, че пътниците не искат да се събират прекалено много от личните им данни

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Стюардесата Ви честити рождения ден. Това мило или страховито е?

Авиопревозвачите знаят много за Вас – от рождената Ви дата и домашния адрес до навиците Ви по време на пътуване, ваканционните предпочитания, какви напитки сте поръчал и дали последният Ви полет е минал гладко, или не. Сега най-новите устройства, използвани от екипажа на самолета, имат памет, пълна с информация за всеки пътник, пише в. Wall Street Journal.

Превозвачите ги използват като част от усилията, които полагат, за да подобрят услугите си спрямо клиентите. Те могат да поздравят даден пасажер за изминаването на 3-милионния му километър със самолет или дадена двойка за годишнината от сватбата им. В някои авиолинии могат да кажат дали наистина сте доплатили за място с допълнително пространство, или пътувате с обикновен билет. Някой ден в близко бъдеще сигурно при Вас ще идва стюардесата и ще Ви пита: “Обичайната водка с тоник ли да бъде тази вечер, Скот?”.

Към настоящето авиокомпаниите се опитват да проучат кога събирането на лични данни може да се приеме за инвазивно, имайки предвид негативните примери от Facebook и други компании. Много пасажери предпочитат просто да останат анонимни, щом веднъж се качат на самолета и отпътуват от града.

Авиокомпанията “United” разработи нова апликация за своите стюарди през годината, която съдържа толкова много информация за хората. Превозвачът няма търпение да я вкара в употреба. Приложението показва на стюардесите информация за петте предходни полета на всеки един пасажер. Тя е оцветена в зелено, ако всичко е било наред, в жълто или червено, ако нещо се е объркало, например полетът е закъснял. Но от компанията са притеснени, че някои клиенти може да разтълкуват опитите им като следене.

“Има момент, в който не знаеш дали ще накараш хората да си помислят: “Боже, те знаят всичко за мен и следят всичко, което правя”, каза Джон Слейтър, вицепрезидент в “United”.

Личните данни като рожден ден са оставени на преценката на стюардесата. Тя решава дали пасажерът би се зарадвал да му честитят, или не.

С апликацията ключови клиенти, а също и такива със специални нужди ще получат по-голямо лично внимание от екипажа.

“Alaska Airlines” казаха, че от юни са предоставили на стюардесите си апликация, с която да докладват случаи на сексуален тормоз. Те имат няколко случая на тормоз от страна на пътници спрямо служителки от екипажа, както и един случаи на пасажер, обвинен от друг пасажер в сексуално посегателство.

Последни новини
Още от Новини