Ирландия забранява автомобилите с двигатели с вътрешно горене

Премахването на бензиновите и дизеловите автомобили ще направи държавата екологично чиста

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Властите в Ирландия обявиха намеренито си да забранят използването на територията на страната на всякакви автомобили с двигатели с вътрешно горене, независимо от горивото им. Това съобщава сайтът Automedia.bg, който цитира премиера на Ирландия - Лео Варадкар.

Забраната няма да влезе в действие сравнително скоро, но след като това се случи, Ирландия ще стане една от най-екологично чистите държави в Европа, заяви Варадкар. Според него подобна стъпка ще доведе до огромни промени в живота на хората в страната, като тя може да бъде осъществена само с пълната подкрепа на обществото.

Засега няма яснота дали забраната ще засегне и автомобилите с хибридни силови агрегати – нещо, което в съвсем близко бъдеще смята да направи съседна Великобритания. Там идеята беше пълният отказ от колите с двигатели с вътрешно горене да влезе в сила през 2040 г., но група кметове на големи градове настояха пред министъра на екологията Майкъл Гоув, това да се случи 10 години по-рано.

Засега подобна инициатива не се приема от властите на Острова. Забраната на автомобили с двигатели с вътрешно горене готвят още няколко държави. В Германия, например, вече се забранява влизането на дизелови коли в големи градове като Щутгарт и Хамбург.

В щата Калифорния, в Индия и в някои райони на Китай пък се подготвя пълна забрана на продажбата на бензинови и дизелови коли. Същото важи и за Норвегия, където властите смятаха да въведат ограничението още от 2025 г., но след това смениха стратегията си и сега поощряват шофьорите масово да преминават на електромобили и хибриди.
 

Последни новини
Още от Новини