Британският здравен министър призова бизнеса да подкрепи Тереза Мей за Brexit

Той разкритикува предупрежденията на някои компании за преместване на работни места

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британският министър на здравеопазването Джеръми Хънт заяви,че не е уместно компании като Airbus да отправят предупреждения за преместване на работни места заради Brexit, пише Investor.bg.

„Беше напълно неуместно компаниите да отправят подобни заплахи поради една много проста причина – намираме се в критичен момент на преговорите за Brexit и това означава, че трябва да подкрепим Тереза Мей, за да постигнем възможно най-добрия Brexit“, заяви Хънт в интервю за BBC.

„Колкото повече подкопаваме Тереза Мей, толкова по-вероятно е да стигнем до празни приказки, което би било пълна катастрофа за всеки“, допълни министърът.

В петък Airbus отправи най-острото си предупреждение за последиците от напускането на ЕС от Великобритания, като заяви, че оттеглянето без сделка ще принуди компанията да преосмисли дългосрочната си позиция и поставя хиляди работни места във Великобритания в риск.

Хънт беше попитан и как правителството ще финансира обещанието си да предостави допълнителни 20 млрд. паунда на Националната здравна служба (НЗС). Той заяви, че „всичко ще бъде разкрито“ в бюджета по-късно тази година.
Здравният министър не изключи възможността за отказ от обещанието в програмата на Консервативната партия за намаляване на корпоративния данък на 17% до 2020 г.

„Ангажирани сме с нашата програма, но също така заявихме в нея, че искаме държавните ни служби да бъдат най-добрите в света и че НЗС е най-важната от всички държавни служби“, заяви министърът.

В отговор на въпрос дали може да гарантира на бизнеса, че планираното намаляване на корпоративния данък ще се реализира, той добави: „Бизнесът иска разумно консервативно правителство“.

Той призова хората от бизнеса да изчакат обявяването на следващия бюджет, за да разберат кои данъци ще бъдат повишени.

Последни новини
Още от Новини