Добивът на петрол ще бъде увеличен с 1 млн. барела на ден

Това беше договорено на срещата на ОПЕК

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е договорила скромно увеличение на производството на петрол от юли, след като лидерът ѝ Саудитска Арабия е убедила Иран да сътрудничи на фона на призивите от водещи потребители да подкрепят намаляване на ценатана суровия петрол и да се избегне недостиг в предлагането, съобщи Investor.bg.

Двама aнонимни източници от ОПЕК казват, че групата се е договорила заедно със съюзниците си, водени от Русия, да увеличат добива с около 1 млн. барела на ден, или 1% от глобалното предлагане.

Реалното увеличение ще бъде по-малко – около 600 хил. барела на ден, тъй като няколко страни, които наскоро не произвеждаха достатъчно петрол, трудно ще се върнат към пълните си квоти. Другите производители пък няма да имат право да запълнят разликата, казват източниците.

САЩ, Китай и Индия призоваха ОПЕК да увеличи добива си, за да не позволи недостиг на петрол да удари глобалната икономика.

Саудитска Арабия и Русия заявиха, че са доволни, че ще добиват повече, но Иран разкритикува идеята, най-вече заради наложените ѝ от САЩ санкции.

Иран – третият по големина производител в ОПЕК, поиска от картела да отхвърли призивите на американския президент Доналд Тръмп за увеличаване на предлагането на петрол, твърдейки, че той е допринесъл за скорошния ръст на цените, налагайки санкции срещу Иран и Венецуела.

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих обаче явно все пак е убедил иранския си колега Биджан Зангане да подкрепи увеличението само часове преди срещата на ОПЕК.

Картелът и съюзниците му сключиха сделка миналата година да намалят добива с 1,8 млн. барела на ден. Мярката помогна за ребалансиране на пазара през последните 18 месеца и повиши цената на петрола до около 75 долара за барел от 27 долара през 2016 г.

Заради неочакваните прекъсвания във Венецуела, Либия и Ангола обаче ОПЕК реално произвежда с 2,8 млн. барела по-малко през последните месеци.

Цената на петрола сорт Брент се вдигна с 1,9% в петък, тъй като увеличението на производството бе до голяма степен очаквано и се смята за скромно.

Фалих предупреди, че светът може да се изправи пред недостиг в предлагането от до 1,8 млн. барела на ден през второто полугодие на 2018 г. и че ОПЕК носи отговорност да успокои опасенията на потребителите.

„Искаме да предотвратим недостига и липсата, която видяхме през 2007-8 г.“, каза Фалих, напомняйки за периода, която петролът бе близо до 150 долара за барел.

Последни новини
Още от Новини