Заев заплаши с импийчмънт президента на Македония

По-късно днес се очаква македонският парламент да гласува приемането на името Република Северна Македония

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран днес от в. „Вечер“, предаде БНР.

Заев каза в предаване на телевизия „Канал 5“, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов.

„Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос“, заяви Заев.

По-късно днес се очаква македонският парламент да гласува ратификацията на договора с Гърция, с което името на страната се променя на Република Северна Македония. Вчера с 69 гласа „за“ и 40 против депутатите одобриха необходимостта от приемането на проектозакон за ратификацията.

Външният министър Никола Димитров мотивира нуждата от бързо ратифициране с насрочената в края на юни в Брюксел среща на върха на европейските лидери, на която се очаква Скопие да получи дата за започване на преговори за членство в съюза. Това ще се случи само след ратифициране на договора от Македонския парламент и след като Гърция заяви пред Съвета на Европейския съюз, че подкрепя започването на преговори за членство на Македония в ЕС.

Протестите срещу договора продължиха и снощи пред парламента, като демонстрантите поискаха оставка на правителството и скандираха името на президента Иванов и лозунги като „Не си даваме името, Македония на македонците“.

Демонстрантите обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред парламента, докато договорът не бъде анулиран.

Последни новини
Още от Новини