Volvo отваря първия си завод в САЩ

Интервю на Bloomberg с Хокан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars

Хокан Самуелсон, главен изпълнителен директор на Volvo Car Group, представя концептуален модел от серия 40 в Торсланда, Швеция, 18 май 2016. Photographer: Johan Jeppsson/Bloomberg Хокан Самуелсон, главен изпълнителен директор на Volvo Car Group, представя концептуален модел от серия 40 в Торсланда, Швеция, 18 май 2016. Photographer: Johan Jeppsson/Bloomberg

Volvo Cars, първият голям автомобилен производител, който ще изостави автомобилите, захранвани изцяло от двигатели с вътрешно горене, официално отваря първия си завод в САЩ, предава Associated Press.

Заводът в Южна Каролина е на стойност 1,1 млрд. долара и ще произвежда до 150 хил. автомобила, наемайки 3900 служители, пише Bloomberg.

Хокан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars, коментира хода на компанията и опасенията си относно нарастващия търговски спор между САЩ, Китай и Европа.

"Предвид цялото съществуващо напрежение в бизнеса сме много доволни, че изграждаме завод в Южна Каролина. Без него бихме били по-силно притеснени за бъдещето", каза Самуелсон. 

Разглеждахме разнообразни алтернативи и стигнахме до заключението, че е важно да имаме местно присъствие в САЩ. За да вдъхваме доверие у партньорите ни, търговските представителства и също, за да бъдем по-близо до клиентите. Така ще можем да разберем наистина техните предпочитания и да създаваме в бъдеще дори още по-добри автомобили.

При стартирането ни ще представим нов модел седан S60. Но до период от три години ще представим и нов, голям SUV. Ще разполагаме с капацитет от около 150 хил. коли, като половината от тях смятаме да изнасяме, а другата половина да е предназначена за американския пазар. Това означава, че този завод ще ни позволи много добра двупосочна честна търговска система. Тъй като ще изнасяме толкова автомобили, колкото и ще внасяме. Търговският ни баланс в САЩ в глобален план тогава ще е неутрален, посочи директорът.

Що се касае наложените мита от САЩ към Китай и обратно Самуелсон се надява да се намери пресечна точка "за ниски, а не за високи мита".

Това ще е благоприятното решение за потребителите. 

 

Последни новини
Още от Новини