PayPal ще придобие компанията Hyperwallet

Сделката ще бъде сключена за 400 млн. долара

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

PayPal ще плати 400 млн. долара в брой за Hyperwallet - 18-годишна компания, базирана в Силициевата долина. Тя помага на хората и малките фирми да получават плащания за продукти и услуги, които продават, включително чрез платформата за отдаване под наем на имоти за почивка HomeAway и Rodan & Fields, мултилевъл маркетингова компания, специализирана в продукти за грижа за кожата. Hyperwallet също така използва цяла армия от консултанти за продажба на тонери и други подобни консумативи, предава The TechCrunch, цитиран от Investor.bg.

Hyperwallet свързва касови мрежи, картови схеми и мобилни парични услуги с електронната система за трансакции в САЩ. Не е ясно колко пари е набрала Hyperwallet през годините, въпреки че WSJ отбелязва, че частната инвестиционна компания Primus Capital е основен акционер в дружеството. Според Crunchbase компанията е получила и финансиране от фонда за финансови услуги Raymond James.

Hyperwallet е основана от Лиза Шийлдс, инженер, получила образование от MIT, която първоначално стартира компанията си във Ванкувър, където през миналата година основава втора компания, наречена FI.SPAN. Шийлдс е скромна в сравнение с много основатели на технологични компании в САЩ. Когато получава наградата за предприемач на годината от EY през 2015 г., тя казва: „Аз съм почтена и смирена, да не говорим изненадана". (Hyperwallet е ръководена от 2015 г. от главния изпълнителен директор Брент Уоррингтън, който преди това е бил главен изпълнителен директор на компания, наречена SecureNet Payment Systems, придобита от Hyperwallet).

А каква е причината, поради която PayPal е извършила сделката? Според купувача Hyperwallet ще подобри способността ѝ да предоставя платежни решения за платформи и пазари за електронна търговия по целия свят. Продажбите на пазари за електронна търговия представляват повече от 50% от глобалните онлайн продажбни на дребно.

Придобиването е поредното от дългия списък с компании, които PayPal купи през годините. Едва през миналия месец тя даде 2,2 милиарда долара, за да придобие европейската компания за плащания iZettle в сделка в кеш, която се смята за най-голямата за PayPal.

Последни новини
Още от Новини