Парното и токът ще поскъпнат повече от предвиденото

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

От юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от предвиденото, въпреки че енергийният регулатор намали до 11 на сто скокът на цените на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БНР.

„Не може природният газ да нараства с 10% - той формира 60 до 70% от цената на топлинната енергия, и да се поиска средно увеличение 2-3%. Аз съм убеден, че ще постигнем цени, които са възможно най-ниските при това увеличение. По отношение на електроенергията, влиянието на цената на природния газ е опосредствано чрез добавката "задължение към обществото". Влиянието там ще бъде значително по-малко“, каза Иванов.

Окончателното решение на цените на газа, топлоенергията и тока, регулаторът ще вземе на 1-ви юли.

"Дали природният газ ще продължи да поскъпва и през следващото тримесечие до голяма степен ще зависи от решението на страните производителки и износителки на петрол за увеличаване на добива", каза Иван Иванов и уточни:

"Всичко зависи от решението, което ще вземе в петък на 22 юни ОПЕК с участието на Русия. Засега сигналите са, че Русия и Саудитска Арабия настояват за повишаване на производството, предвид обстоятелството, че има сериозни проблеми с производството на петрол от Венецуела и опасност да се наложи забрана на износ на петрол от Иран. Следя този процес и винаги съм доволен, когато тези цени намаляват".

Последни новини
Още от Новини