Защо Tesla произвежда повече заглавия, отколкото коли?

За Илон Мъск е решаващо да задържи високи цени на акциите, коментира Financial Times

Снимка:  David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Факт е, че за компанията на Илон Мъск се пише повече, отколкото за несравнимо по-големи производители, но за това има добра причина: следващите години и дори месеци ще са решаващи за бъдещето на този проект и ще покажат дали и занапред автомобилните гиганти ще играят главната роля, или ще бъдат изместени от технологични новаци, пише Automedia.bg.

В момента въпросът за бъдещето на Tesla до голяма степен зависи от личността на нейния шеф, отбелязва Financial Times в обширен анализ по темата. Само красноречието на Мъск на общото събрание на акционерите преди седмица се оказа достатъчно, за да вдигне цената на акциите с 23%. За повечето други компании борсовите котировки са само един от многото аспекти на бизнеса им. За Tesla те са основно оръжие, отбелязва FT: само едно покачване на акциите би позволило на постоянно губещата компания да се връща периодично на Уолстрийт в търсене на още пари.

Някои критици смятат, че инвеститорите започват да се уморяват от тази игра. Но фактите говорят друго: в момента книжата на Tesla са с 35% по-скъпи от последния път, когато Мъск набираше капитал. Очевидно лоялните му акционери са готови да го подкрепят докрай.

Разбира се, успоредно с това продължават и негативните новини: едно изпускане на нерви от страна на Мъск при въпроси на финансови анализатори; още няколко злополуки с автопилота; продължаващи затруднения с производството на масовия Model 3 и като капак - обявеното намерение да бъдат съкратени към 3500 работници, или 9% от персонала на компанията.

Някои коментатори вече открито намекват, че Tesla се нуждае от няколко "пораснали" мениджъри, които да контролират младежките изблици на шефа си. Когато Мъск заплаши шеговито да "изгори" критиците, анализатори започнаха да сравняват поведението му с това на Доналд Тръмп. "Ако който и да е друг изпълнителен директор покаже подобно поведение, ще бъде изхвърлен на секундата", коментира един от тях пред Financial Times.

Мъск е критикуван също, че се нагърбва с прекалено много задачи, като например директния контрол на производствените процеси - област, в която няма много опит досега. FT цитира Боб Луц, бившия шеф на General Motors, според когото в момента Tesla ползва близо 10 000 работници в завода си във Фримонт, за да произвежда количества, които традиционните автомобилни компании правят с едва 2500 души.

Преди седмица Мъск настоя, че изоставането с Model 3 ще бъде наваксано съвсем скоро, и че в последните две тримесечия компанията може дори да излезе на печалба. Независими анализатори смятат, че това не е нереалистична цел, особено с обявените съкращения. Но повечето вярват, че това ще е временен ефект. Първите доставки на Model 3 са за коли с върхово оборудване, на средна цена 49 000 долара вместо базовите 35 000. Според Боб Луц това е твърдото ядро от фанатични фенове на Tesla, което скоро ще се изчерпи. Колкото до останалия пазар, там тепърва настъпват традиционните производители, които в последните години наваксаха в областта на електричеството. "Мъск не разполага с никаква уникална технология", подчертава Луц, според когото в нишата на Tesla много бързо ще се настанят конкуренти като BMW и Mercedes.

Още автомобилни новини четете на Automedia.bg.

Последни новини
Още от Новини