Производителите на рози ще получат извънредна помощ

С цел запазване и стимулиране на традиционния за страната отрасъл

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите, съобщи земеделското министерство. Помощта идва след серия протести на фермери в разгара на кампанията, които бяха недоволни от срива в цената на розовия цвят.

Агроминистерството и преработватели обясниха проблемната кампания с климатичните условия, предизвикали обилен цъфтеж в рамките само на седмица, както и с факта, че част от стопаните не са регистрирани и нямат договори с дестилериите. 

Днес от земеделското министерство съобщават, че извънредната помощ се отпуска с цел укрепване на розопроизводството, запазване и стимулиране на традиционния за страната отрасъл.

Срокът за подаване на заявленията е от 2 до 13 юли 2018 г.

Подпомагането се предоставя на площ, за да покрие част от разходите по отглеждане на културата маслодайна роза.

Общият размер на предоставената помощ на един земеделски стопанин или предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 15 хил. евро ( 29 337,45 лв.) за период от три бюджетни години (2016 г. – 2018 г.).

Размерът на подпомагането на хектар ще се определи от агроминистерството, след като бъдат събрани всички заявления за участие по схемата.

Държавната помощ се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани по Наредба №3 от 1999 г., отглеждащи маслодайна роза. Стопаните могат да кандидатстват  в областните дирекции на Държавен фонд ”Земеделие”.

 

 

Последни новини
Още от Новини