Милена Милотинова ще бъде модератор на КОСАК

Водещата на предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR ще модерира панел за бъдещето на кохезионната политика на ЕС

Журналистът Милена Милотинова ще бъде модератор във втория ден на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС (КОСАК), която се провежда от 17 до 19 юни в София. Водещата на предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR ще модерира панел за бъдещето на кохезионната политика на Европейския съюз. В него ще бъдат обсъдени начините за ефективно разпределяне и разходване на европейските бюджети след 2020 година. В дискусията ключови говорители ще бъдат Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България, Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП и Дана Спинант, директор за бюджета, комуникациите и общите въпроси, Главна дирекция Регионална политика на ЕК. 

Темите във фокуса на двудневната конференцията са: Постижения на българското председателство на Съвета на ЕС, Интеграция и свързаност на Западните Балкани – нов стимул за политиката по разширяване на ЕС, Изграждане на обединена и справедлива Европа, и Европейско междупарламентарно сътрудничество.

На събитието днес премиерът на Република България Бойко Борисов обобщи постиженията на българското председателство на Съвета на ЕС. В дискусиите на събитието участват също Кристиан Вигенин, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, Лука Жаие, председател на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия, Марийд Макгинес, заместник – председател на Европейския парламент, както и представители на парламентите на страните от ЕС.

Конференцията КОСАК е заключителната среща от Парламентарното измерение, в която участват делегации на комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на ЕС и наблюдатели от страните-партньори. Тя дава възможност на парламентаристите да обсъдят въпроси от европейския дневен ред и дейността на КОСАК за периода на председателството, както и да обменят добри парламентарни практики. В края на КОСАК ще бъдат обсъдени Приносите и Заключенията, а председателите на комисиите ще гласуват и приемат двата документа.

 

Последни новини
Още от Новини