Биткойнът може да счупи интернет

Коментар на Кристофър Ансти, Bloomberg, за недостатъците на криптовалутите според доклад на Банката за международни разплащания

Монета, служеща за олицетворение на криптовалутата Биткойн, Великобритания. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Монета, служеща за олицетворение на криптовалутата Биткойн, Великобритания. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements) излезе с доклад, според който криптосветът все още не е готов за разцвета си, а предвид развитието на традиционните финансови услуги, е възможно и никога да не бъде, предава Bloomberg. Кристофър Ансти, Bloomberg, коментира темата.

Докладът на банката, в размер на 24 стр., разследва някои от опасностите, пряко свързани с използването на биткойна. 

Те изчисляват, че ако хората използваха криптовалути за ежедневните си плащания в същата степен, в която използват понастоящем обикновените канали за плащания, по същество това ще претовари целия интернет.

Макар и обещаващи в много отношения споделените счетоводни книги (distributed ledgers) използват изключително голям брой честотни ленти и огромно количество електричество, нужни за обработването на трансакциите на криптовалути, коментира Ансти. 

Въпреки това в доклада се посочват и потенциалните ползи от технологията за споделена счетоводна книга. "Например, за търговското финансиране и всички транснационални операции, включващи различни части от веригата на доставки. Споделените счетоводни книги в този случай може да са много полезни за проследяването на трансакции и за разбирането на какъв етап хората са извършили трансфери", поясни Ансти.

Коментарите от различни законодатели по света, включително от Китай, Фед и няколко европейски централни банки, обаче, са крайно скептични относно криптовалутите като цяло.

В момента криптопазарите преживяват спад. Ансти припомни, че преди около седмица само за ден биткойнът поевтиня с над 12% след поредна хакерска атака срещу борса за криптовалути в Южна Корея.

Според изчисление цялостната пазарна капитализация на криптовалутите за тази година е надолу приблизително наполовина, до около 280 млрд. долара, информира още Ансти. 

Последни новини
Още от Новини