Заседанието в НС беше разпуснато поради липса на кворум

БСП не бяха съгласни с дневния ред на парламента

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заседанието започна със скандал, съобщи БНР. От БСП се възмутиха, че мнозинството прие нови три точки в дневният ред и така измести планираната като точка първа - разглеждане на промени в ГПК, внесени от левицата. 

Според социалистите, една от точките - обсъждане на предсрочното освобождаване на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев, е твърде сериозна и те нямат възможност да се подготвят за задълбочен дебат. 

В знак на протест депутатите от БСП първоначално напуснаха пленарна зала, но после се върнаха и поискаха проверка на кворума. Тъй като тя не беше дадена веднага, последва спор между Цвета Караянчева и депутата Валери Жаблянов, в който се намеси и съпартиецът му Георги Свиленски.

След втората проверка стана ясно, че в залата има само 104 народни представители при необходими за кворум 121. 

Председателят на парламентарната група на ОП Волен Сидеров предложи въпреки това парламентарният контрол да продължи, както и поиска наказание за БСП депутатите.

"Тези саботьори, които трябваше да изгоните от залата, трябва да бъдат отстранени поне за едно заседание от следващата парламентарна седмица". 

В крайна сметка заседанието беше прекратено. По-рано то започна със скандал, тъй като депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест, след като мнозинството включи като точка в дневния ред обсъждане на предсрочното освобождаване на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев.

Опозицията се обяви против. Депутатът от БСП Драгомир Стойнев обясни, че, „за да се изработи един добър закон, трябва да има дебат, трябва политическите сили да бъдат подготвени“. 

„Считам, че всички искаме да има такъв конструктивен дебат, но когато със силата на мнозинството се прокарват промени, мисля, че от това не печели никой“, добави той.

„Ако вие продължите със сила да налагате този дневен ред, то тогава, ви уверявам, че ние сме готови да напуснем залата и да ви оставим на спокойствие да си гласувате законите“, подчерта Стойнев.

От името на ДПС възражение направи и Йордан Цонев.

„Категорично възразявам такива сериозни точки като смяна на управителя на Здравната каса да бъдат вкарвани в днешния ден, в който предварително сме уведомили вас, че моите колеги от парламентарната група, че ще отсъстват поради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам“, каза той.

Последни новини
Още от Новини