Очаква се Китай да наложи ответни мерки на американските мита

Коментар на Том Маккензи, Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, вдясно, и Си Дзинпин, президент на Китай, поздравяват посетители, развяващи националните флагове на двете държави, по време на церемония по посрещането на Тръмп в Пекин, Китай, 9 ноември, 2017. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп, вдясно, и Си Дзинпин, президент на Китай, поздравяват посетители, развяващи националните флагове на двете държави, по време на церемония по посрещането на Тръмп в Пекин, Китай, 9 ноември, 2017. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Том Маккензи от Bloomberg коментира реакцията на Китай към предложените от Тръмп мита върху вноса на китайски продукти на стойност 50 млрд. долара.

Министерството на търговията е заявило, че ответни мерки от Китай са силно вероятни. Други източници ни съобщиха, че тези мерки ще бъдат наложени много скоро, коментира Маккензи.

Китай каза, че желае да избегне търговска война, въпреки че също е поставена под натиск да покаже, че ще устои на „американската агресия“, както я нарече. Днес излезе статия с коментар в управляваната от държавата медия China Daily, според която Китай трябва да се обърне към други икономики, за да координира ответен отговор на наречената от тях „агресивна позиция“ относно търговията от страна на администрацията на Тръмп, съобщи журналистът.

 

Последни новини
Още от Новини