Инфлацията в еврозоната се доближава до целевата на ЕЦБ

Потребителските цени са нараснали с 1,9% през май спрямо 1,3% през предходния месец

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Инфлацията в еврозоната рязко се е ускорила през май на месечна база, пише Investor.bg.

Потребителските цени са нараснали с 1,9% през петия месец на годината спрямо 1,3% през предходния месец, сочат последните данни на Евростат, публикувани днес. Така инфлацията се доближава до целта на Европейската централна банка от около 2%.

В сравнение със същия период на миналата година също се вижда сериозно ускорение на темпа, като инфлацията в региона тогава е била 2,0%. Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също се ускорява до 1,1%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през май също се е ускорила, достигайки 2,0%. За сравнение, през предишния месец тя бе на ниво от 1,5%. Спрямо същия период на 2017 г. отново се вижда сериозно забързване – инфлацията тогава е била 1,5%.

Най-бавно ускорение на инфлацията в рамките на ЕС се наблюдава в две страни – Ирландия с 0,7% и Гърция с 0,8%. Най-силна инфлация през петия месец на годината пък се вижда в Румъния (4,6%) и Естония (3,1%).

В България инфлацията през май е била малко над средното за ЕС ниво – 2,3%, ускорявайки се отново обаче спрямо предишния месец, когато е била на равнище от 1,7%. През май 2017 г. в страната се е наблюдавала инфлация от 1,4%, което сочи рязко забързване и на годишна база.

Спрямо април 2018 г. годишната инфлация се е забавила в една страна членка на ЕС – Словакия (от 3,0% до 2,7%), останала е стабилна отново в една – Обединеното кралство (2,4%), и се е ускорила в останалите 26.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на услугите (0,72 пр.п.), следвани от енергията (0,58 пр. п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (0,50 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (0,08 пр.п.).

Последни новини
Още от Новини