ЕК подкрепи офертата за сливането на Sky и Comcast

21st Century Fox и Comcast са в директен сблъсък за придобиването на Sky

Логото на Sky на централата на компанията във Великобритания; Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Логото на Sky на централата на компанията във Великобритания; Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) даде пълното си одобрение за сливането на "Sky" и базираната в САЩ компания "Comcast", пише Investor.bg. В съобщение до медиите Комисията посочва, че не вижда опасност за конкуренцията, ако сделката бъде сключена.

Предложеното сливане ще комбинира в едно водещия оператор на платена телевизия в Австрия, Германия, Ирландия, Италия и Великобритания "Sky" с "Comcast Corporation", собственик на "Universal Pictures".

"Comcast" и "Sky" са активни предимно на различни пазари в Австрия, Германия, Ирландия, Италия, Великобритания и Испания. Те се конкурират само в малка част от бизнеса – предимно в битката за телевизионно съдържание и при предлагането на едро на основните платени телевизионни канали, посочват от ЕК.

Комисията е установила, че предложената сделка ще доведе до съвсем малко увеличаване на дела на "Sky" на пазарите за придобиване на телевизионно съдържание, както и на втория пазар във въпросните страни членки.

"Въз основа на резултатите от своето пазарно проучване Комисията стигна до заключението, че предложената сделка няма да повдигне съмнения относно конкуренцията", посочва ЕК в изявлението.

Припомняме, че предложението на "Comcast" за придобиването на "Sky" идва като контра оферта на това на "21st Century Fox". Последната и "Comcast" са в директен сблъсък за придобиването на контрола над "Sky".

На 7 април миналата година ЕК даде одобрението си и за предложението на "21st Century Fox".

Последни новини
Още от Новини