Помпейо пристигна в Сеул, за да информира съюзниците за срещата Тръмп-Ким

Коментар на Том Маккензи, Bloomberg

Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ, говори по време на пресконференция след среща със севернокорейския политик Ким Йонг-Чол в Ню Йорк, 31 май, 2018. Снимка: Peter Foley/Bloomberg Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ, говори по време на пресконференция след среща със севернокорейския политик Ким Йонг-Чол в Ню Йорк, 31 май, 2018. Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и южнокорейският външен министър Канг говориха на съвместна пресконференция в Сеул относно срещата на президента Тръмп с Ким Чен-Ун.

Според бившия американски дипломат и преговарящ по севернокорейския въпрос Кристофър Хил става дума за „контрол на щетите“ от страна на Помпейо, каза Маккензи що се касае несигурността, предизвикана от сравнително противоречивата декларация, подписана от американския и севернокорейския лидери.

По думите на журналиста някои от коментарите на държавния секретар при разговора му с президента Мун Дже-Ин са неочаквани. Например, "казвайки че срещата в Сингапур е голяма стъпка в правилната посока, но че е имало много допълнителна работа, която трябва да се свърши".

Това се случва, след като Помпейо обяви, че очаква Северна Корея да се денуклеаризира до края на първия мандат на президента на Тръмп на поста, коментира Маккензи.

Помпейо изтъкна съюза между САЩ, Южна Корея и Япония, отново акт на вдъхване на увереност у съюзниците на САЩ в региона, казвайки че „съществува непоклатима лоялност“ между трите страни. Той каза, че партньорството е от критично значение в преследването на целта за денуклеаризация на Корейския полуостров, предаде журналистът.

По-късно се очаква държавния секретар да лети към Пекин и да се срещне с външния министър на Китай Ван И. "Няма да разговаря единствено по темата за срещата на Тръмп с Ким Чен-Ун, разбира се, очаква се да разясни какво се е случило зад кулисите на срещата, но също така е силно вероятно да отговори на продължаващите им опасения за търговията", посочи Том Маккензи.

През нощта президентът Тръмп каза, че отново ще действа твърдо що се отнася търговските въпроси с Китай, допълни той.

 

Последни новини
Още от Новини