Инвеститорите ще следят за знаци от изявлението на Фед днес

Коментар на Оливие д’Асие, ръководител приложни изследвания за азиатско-тихоокеанския регион в Axioma

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, говори по време на пресконференция след заседание на Комитета по отворен пазар към Фед (FOMC) във Вашингтон, окръг Колумбия, сряда, 21 март, 2018. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, говори по време на пресконференция след заседание на Комитета по отворен пазар към Фед (FOMC) във Вашингтон, окръг Колумбия, сряда, 21 март, 2018. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Оливие д’Асие, ръководител приложни изследвания за азиатско-тихоокеанския регион в Axioma, коментира политиката на Федералния резерв и възможните последици върху финансовите пазари.

Официалното изявление на централната банка на САЩ се очаква в 14.00 ч. вашингтонско време (21.00 ч. българско) в заключение на двудневното заседание, започнало във вторник.

По думите на анализатора "със силна вероятност се очаква Фед да увеличи лихвения процент, както бе обявил". Следователно това вече е включено в оценката на пазара, коментира той.

Смятам, че фокусът на пазара ще е върху изявленията: дали сочат към още 1 или 2 лихвени увеличения за тази година.

Според д’Асие хората искат да знаят това предвид коментарите от председателя на МВФ, че надвисваща търговска война може да има последствия върху икономиката. Стои въпросът дали въобще търговска война е включена във вземането на решения на Фед.

По отношение на влиянието на решението върху движенията в доходността на 10-годишните ДЦК и щатския долар "със сигурност те ще зависят от това как инвеститорите променят инвестиционната си изходна точка", каза икономистът.

Досега те изхождаха от тезата, че се намираме в период на синхронизиран глобален ръст, който трае до момента. Те натрупаха рискови активи, които се благоприятстват от подобен вид среда. Докато не видят причина да променят тази инвестиционна теза ще запазят позициите си, посочи той.  

Целия коментар чуйте във видеото по-долу.

 

Последни новини
Още от Новини