Инфлацията в САЩ с 6-годишен връх

Тя се е ускорила до 2,8% на годишна база през май спрямо отчетените 2,5% през април

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Инфлацията в САЩ се е ускорила до 2,8% на годишна база през май спрямо отчетените 2,5% през април, задминавайки пазарните очаквания за 2,7%, съобщава tradingeconomics.com, цитиран от Investor.bg. Това е най-високото ниво на инфлацията от февруари 2012 г. насам. Бензинът и разходите за наем на жилища са в основата на ръста на цените и през този, и през предходния месец.

На месечна база потребителските цени нарастват с 0,2%, като по този начин запазват темпото си на растеж от април и съвпадат напълно с консенсусната прогноза. 

Индексът, който измерва инфлацията без храната и енергията, е нараснал с 2,2% за 12-те месеца, приключващи през май. Индексът на храните расте с 1,2%, а енергийният - с 11,7%. 

Показателят, измерващ цените на бензина на годишна база, се повишава с 1,7%, което пък допринaся за ръста от 0,9% на цените в енергийния сектор. Индексът, проследяващ разходите за здравни грижи, нараства с 0,2%, а цените на храните остават без промяна. Категорията „Разходи за наем на жилище“, която представлява около една трета от индекса на потребителските цени в САЩ, нараства с 0,3% на месечна база. 

Последните данни за икономиката на САЩ засилват перспективата за увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през тази седмица, като ако това се случи, ще станем свидетели на шестото повишаване на лихвите за последните 18 месеца, пише Bloomberg.

“Данните представят допълнителни доказателства, че инфлацията се движи към целта на Фед, както и, че централната банка ще продължи с постепенното увеличаване на лихвите“, коментира Кевин Куминс, икономист в NatWest Markets.

Междувременно обаче стана ясно, че по-високите цени оказват натиск върху потребителите, тъй като средното почасово заплащане, коригирано спрямо инфлацията, не се променя през май спрямо същия месец на миналата година. За работниците от производствения сектор заплатите дори намаляват с 0,1% на годишна база.

Безработицата в САЩ се понижава до 3,8% през май, достигайки най-ниското си ниво от 48 години насам, което се доближава до целта на централната банка за пълна заетост. 

Последни новини
Още от Новини