ЕС се обедини за Иран и излезе с ходове за избягване на санкциите

Коментар на Хавиер Блас, Bloomberg

28-те лидери от ЕС пристигнаха в България тази седмица, за да задълбочат връзките с партньорите си на изток, предава Bloomberg. Те подготвиха защитна позиция срещу политиката „Америка на първо място“ на президента Доналд Тръмп. В петък сутринта ЕК ще започне да прилага т.нар. блокиращ статут, за да предпази от американските санкции европейските компании, правещи бизнес с Иран. Репортерът на Bloomberg Хавиер Блас разговаря с Аликс Стийл относно реакцията на ЕС спрямо решението на САЩ.

Една от опциите, които европейските страни обсъждат е да опитат да използват своите собствени банки и дори централните банки, за да избегнат санкциите на САЩ, каза Блас.

Но САЩ също така реагираха дори само на обсъждането от дипломатите, поставяйки в терористичния списък гуверньора на централната банка на Иран, посочи той.

За ЕС е много трудно да избегне ефекта на санкциите.

Вчера Total, една от най-големите петролни компании в света, заяви, че 90% от финансирането им идва в долари а 30% от акционерите им са в САЩ, където имат много активи. Посланието на Тотал бе, че няма да рискуват да си имат проблеми с Белия дом, коментира Блас.

Т.нар. блокиращ статут гласи, че страна може да наложи на националните компании да не предоставя никаква информация на САЩ относно своята дейност.

Но според репортера на Bloomberg това, няма да сработи, тъй като петролните компании са притеснени непредсказуемостта на Тръмп.

Какво ще се случи ако Тръмп една сутрин се събуди и нарочи името на компанията ни, че помага на Иран. Акциите веднага ще поевтинеят с 10% и не може да си го позволим, цитира трейдър на Total Блас.

Целия коментар чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини