Заев се надява до юни да има споразумение за името на Македония

Премиерът на Македония каза, че към настоящето се разглеждат варианти

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няколко варианта за име на Македония са обсъдили премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас по време на двустранен разговор в рамките на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Това съобщи Заев по време на кратък брифинг в НДК, цитиран от Investor.bg.

Той уточни, че един от вариантите, които са били коментирани преди, е отпаднал, но не пожела да даде информация за конкретни имена. Македонският премиер обясни, че предстои тепърва дискутираните опции да бъдат обсъдени от институциите в двете страни и от представителите на гражданското общество. 

Надеждите са преди следващата среща на европейските лидери, която ще се проведе в края на юни в Брюксел, двете страни да подпишат споразумение за името. Двамата премиери държат в течение на дискусиите си и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон, стана ясно още от коментарите на Заев.

Той каза още, че се търси вариант, който удовлетворява всички страни, но ако такъв не бъде намерен до юни, процесът ще продължи.

Заев беше категоричен, че Скопие потвърждава своето европейско бъдеще и затова е важно да се реши проблемът с името, продължил десетилетия. "Членството в ЕС е гаранция за силни институции и добро управление", заяви още македонският премиер.

Той допълни, че за страната му 2018 г. ще бъде година на големи реформи.

Последни новини
Още от Новини