Реформата на ЕС е задължителна преди разширяването му

Това коментира френският президент Еманюел Макрон по време на брифинг в София

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Реформата на ЕС и еврозоната е основната предпоставка за разширяването на общността, заяви по време на брифинг в НДК френският президент Еманюел Макрон след срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Той посочи, че Франция стои зад европейското бъдеще на региона и подкрепя перспективите страните да се присъединят към общността, пише Investor.bg.

По отношение на позицията на ЕС за споразумението на Иран Макрон каза, че се е случило това, което е искал да види - единството на лидерите на общността. Основният интерес не е търговски, а да бъде постигнат мир в региона. За него споразумението е работещо и дава по-добър контрол върху ядрената дейност на Иран.

Той обаче допълни, че то не е достатъчно и по тази причина Макрон поставя искането си пред световната общност да бъде отворена нова рамка на дискусии, която да обхване и ракетната програма на страната.

Макрон е категоричен, че излизането на САЩ от споразумението е в полза на Русия и Китай. Възможно е компании от тези две държави да имат позитиви на иранския пазар в бъдеще.

Френският президент каза още, че ЕС поема ангажимент да защити европейския бизнес, но посочи, че няма да бъде започната търговска война заради Иран.

Макрон направи коментар и във връзка с реформата в директивата за мобилността, която предложи. Тя е много важна, смята френският президент, който отчете протестите на българските шофьори срещу промените. Макрон обясни, че се търсят компромиси и се надява на решение до септември. По отношение на членството на България в Шенген френският президент смята, че няма нужда да се бърза, защото предстои реформа в зоната за свободно движение и Дъблинското споразумение.

"Що се отнася до еврозаната, ако България изпълни критериите, Франция желае тя да се присъедини към ERM II и Банковия съюз", допълни още той.

Последни новини
Още от Новини