Меркел: Диалогът за българските превозвачи ще продължи

Борисов заяви, че до късно снощи са продължили разговорите му с Меркел и Макрон

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че по време на вчерашната си среща с българския премиер Бойко Борисов и френския президент Еманюел Макрон е обсъден въпросът с проблемите на българските шофьори, като се предвижда диалогът между страните да бъде продължен. Това отбеляза тя при пристигането си за срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани в София, пише Investor.bg. 

Въпросът коментира и българският премиер Бойко Борисов, който заяви, че до късно снощи са продължили разговорите му с Меркел и Макрон. По думите му всяка от страните има своите аргументи.

„Направен е максимален диалог, няма нещо, което да не съм обяснил… Очаквам да намерим решение“, посочи премиерът. По думите му основният аргумент на Париж и Берлин е, че българските шофьори са третирани по лош начин – не спят на подходящи места и по невъзможност не могат да поддържат най-добрите хигиенни навици.

 Investor.bg припомня, че днес превозвачите излизат на протест срещу предлагания законодателен пакет за мобилностна Европейската комисия, известен като закона "Макрон". Хората от бранша са категорични, че в основата на закона има дискриминация, а промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, който представлява 17 на сто или над една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

На практика това са редица ограничения за тежкотоварните камиони, засягащи както българските превозвачи, така и тези от други държави от Централна и Източна Европа, свързани с т.нар. Мобилен пакет 1.

По отношение на темата за Гърция и Македония премиерът заяви, че колкото по-малко изказвания по въпроса се правят, толкова по-голям е шансът за постигане на напредък.

В коментара си германският канцлер пък засегна и темата за иранското споразумение. Според нея въпреки че то не е оптимално, трябва да бъде поддържано, тъй като представлява добра основа.

Що се отнася до въпроса с търговските отношения със САЩ, позицията на ЕС е ясна и тя включва и намаляване на бариерите пред търговията.

Още подобни новини четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Новини